Regizorul Amos Gitai, invitat special la B-EST

0
343

Amos Gitai

Cineastul israelian Amos Gitai vine la București, ca invitat special al celei de-a 9-a ediții a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti (B-EST).

Autor a peste 50 de scurtmetraje, documentare și lungmetraje de ficțiune, printre care Eden (2001), Kedma (2002), Alila (2003), Țara Făgăduinței (2004) sau Lullaby to My Father (2011), Gitai a fost în centrul unor retrospective importante organizate la Centrul Pompidou, Lincoln Center, Kunstwerk Berlin și Cinematecile din Madrid, Ierusalim, Paris, Sao Paulo, Tokio sau Toronto.

Regizorul israelian va prezenta la București filmul Free Zone / Zonă liberă (2005), cu Natalie Portman, Hana Laszlo, Hiam Abbass și Carmen Maura în rolurile principale, iar la sfârșitul proiecției va participa la o sesiune Q&A.

Un alt invitat al festivalului este producătorul italian Grazia Volpi, care a lucrat în ultimii ani cu frații Paolo și Vittorio Taviani. Grazia Volpi va fi prezentă la București în dublă calitate: de producător al filmului Cesare deve morire, laureat cu Ursul de Aur în 2012 – proiectat în cadrul Galei de închidere – și de membru al juriului secțiunii competitive.

Ceilalți jurați ai B-EST 2013 sunt Horia Lapteș, director de imagine de origine română, Dragan Marinkovic, organizatorul Festivalului de Film Documentar și de Scurtmetraj de la Belgrad și al Festivalului Național de Film din Serbia, André Ceuterick, directorul Festivalului de Film de la Namur și al Festivalului Filmului de Dragoste de la Mons. Președintele juriului este criticul de film Dan Făinaru, colaborator permanent la Screen International.

Pentru al treilea an consecutiv, festivalul va avea şi un juriu al criticii, compus de această dată din Anca Grădinariu, Florin Barbu și prof. univ. dr. Laurențiu Damian.

Premii de excelență – Victor Rebengiuc și Elisabeta Bostan

Anul acesta, Premiile de Excelență B-EST merg către Victor Rebengiuc și Elisabeta Bostan. Cu acest prilej, va fi proiectat Niki Ardelean, colonel în rezervă (regia Lucian Pintilie, de la a cărui premieră se împlinesc 10 ani) și, în cadrul secțiunii „Filmele copiilor”, Veronica (1972), Zâmbet de soare (1988) și Campioana (1990), în copii restaurate.

În memoria Irinei Petrescu, laureată anul trecut a unui premiu de excelență, B-EST va difuza, in memoriam, un clasic al cinema-ului românesc, Facerea lumii (1971, regia Gheorghe Vitanidis), în care marii actrițe i-au dat replica Colea Răutu, Liviu Ciulei și Virgil Ogășanu.

În 2013 se împlinesc, totodată, 50 de ani de la premiera Ghepardului. Sâmbătă, 20 aprilie, cinefilii vor avea ocazia unică să (re)vadă capodopera lui Visconti în versiune integrală și restaurată digital.

Cea de-a 9-a ediție a Festivalului Internațional de Film București va avea loc în perioada 15-21 aprilie 2013, la Cinema Studio, NCRR – Studioul Horia Bernea și sala Elvira Popescu.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here