Filme de Oscar la TIFF: „Rabbit Hole” şi „In a Better World”

0
456

Filme trecute pe la Cannes, Veneţia sau Berlin şi, recent, pe la Oscar şi Globul de Aur, vor rula în premieră în România la Festivalul Internaţional de Film Transilvania – TIFF (3 – 12 iunie). Cele câteva hituri dezvăluite de organizatori au fost incluse în secţiunea Supernova.

In a Better World, al regizoarei daneze Susanne Bier, şi-a adjudecat şi Oscarul şi Globul de Aur pentru Cel mai bun film străin. Este o dramă despre două familii destrămate şi despre doi copii care îşi forţează părinţii să se implice într-o situaţie extremă. Susanne Bier a mai fost nominalizată la Oscar pentru After The Wedding (2007) şi a mai regizat Like It Never Was Before (1995), The One and Only (1999), Once in a Lifetime (2000), Open Hearts (2002) şi Brothers (2004).

Tot la TIFF puteţi vedea şi Rabbit Hole, de John Cameron Mitchell, filmul care i-a adus lui Nicole Kidman o nominalizare la Oscar la Cea mai bună actriţă în rol principal. Kidman este impresionantă în ipostaza unei mame care încearcă să-şi revină după moartea tragică a fiului ei.

De la Veneţia, selecţionerul Mihai Chirilov a ales Beyond, debutul regizoral al actriţei de origine suedeză Pernilla August, care va fi prezentă la proiecţia de la Cluj. Primită cu entuziasm de critică, drama psihologică o are pe Noomi Rapace în rolul principal şi a câştigat două trofee la Festivalul de la Veneţia (Premiul Special al Fundaţiei Christopher D. Smithers şi Premiul secţiunii Săptămâna Criticii Internaţionale). Una dintre cele mai cunoscute figuri ale cinema-ului suedez, Pernilla August a jucat în filme ca Fanny şi Alexander al lui Ingmar Bergman, câştigător a patru premii Oscar, sau The Best Intentions, de Bille August, pentru care a fost recompensată cu premiul de interpretare la Cannes.

Pe lista de must-see-uri la TIFF 2011 se mai află şi Balada triste de trompeta, al spaniolului Álex de la Iglesia, care şi-a adjudecat Leul de argint pentru regie şi Premiul pentru scenariu la Festivalul de la Veneţia, precum şi două premii Goya (dintre care unul la categoria Cele mai bune efecte speciale), Another Year, al regizorului britanic Mike Leigh, unul dintre favoriţii competiţiei de la Cannes 2010 şi nominalizat la Oscar pentru scenariu, Dos hermanos, în regia lui Daniel Burman, aflat în competiţia festivalului de la Karlovy Vary în 2010, Poetry al lui Lee Chang-Dong, premiat pentru scenariu la Cannes, sau My Joy, debutul în lungmetraj al lui Sergei Loznitsa (favorit la Camera d’Or anul trecut, la Cannes), a cărui imagine este semnată de Oleg Mutu.

Un obişnuit al TIFF-ului, Matias Bize, revine la Cluj cu cel de-al patrulea lungmetraj din carieră,  La vida de los peces, desemnat Cel mai bun film latino-american la Premiile Goya din 2011. La ediţiile anterioare ale festivalului, Bize a participat cu En la cama, Sábado şi Lo bueno de llorar.

Tot în Supernova va fi proiectat şi Gianni e le donne, cel mai recent film al regizorului Gianni di Gregorio, o comedie  prezentată în acest an în secţiunea Berlinale Special din cadrul Berlinalei, în care joacă şi Kristina Cepraga.

Cea de-a zecea ediţie a TIFF va proiecta opera integrală a regizorului, actorului şi comicului francez Pierre Étaix şi va prezenta o retrospectivă a celor mai importante producţii ale cineastului german Werner Herzog, omagiat în cadrul secţiunii 3×3. În acest an, Focusul TIFF se axează pe Belgia şi Norvegia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here