Florin Piersic Jr., Ceauşeştii, cai verzi pe pereţi şi 10 regizoare la TIFF

0
364
Killing Time, regia Florin Piersic Jr.
Killing Time, regia Florin Piersic Jr.
Killing Time, regia Florin Piersic Jr.
Killing Time, regia Florin Piersic Jr.

Un mic record bifează ediţia de anul acesta a Zilelor Filmului Românesc de la TIFF: 10 regizoare vor concura în selecţia de producţii autohtone, iar şapte dintre ele, cu scurtmetraje. Iulia Rugină, Ivana Mladenovic, Anca Damian, Anca Hirte, Eva Pervolovici, Stanca Radu, Andra Chiriac, Cecilia Felmeri, Rodi Cotenescu şi Cristina Iacob aduc poveşti şi viziuni diferite într-o competiţie cu 27 de filme – 11 lungmetraje şi 16 scurtmetraje.

Între 7 şi 9 iunie (proiecţiile vor începe de fapt, pentru prima dată, pe 6 iunie, graţie popularităţii secţiunii printre festivalieri), la TIFF vor fi proiectate câteva filme româneşti în premieră mondială şi unele recente premiate în festivaluri – marea absenţă din line-up este Cristian Mungiu cu După dealuri, selecţionat la Cannes.

De prima vizionare cu public vor avea însă parte: Killing Time, o parodie a filmelor noir cu asasini plătiţi, în care Florin Piersic Jr. este implicat ca regizor, scenarist şi actor, Despre oameni şi melci, al doilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu – care va şi deschide festivalul, pe 1 iunie – o comedie despre nişte muncitori care încearcă să-şi salveze fabrica de la faliment apelând la o soluţie inedită (cu Andi Vasluianu şi Monica Bîrlădeanu), Şi caii sunt verzi pe pereţi, de Dan Chişu, o tragi-comedie despre iluzia îmbogăţirii peste noapte, sau Trei zile până la Crăciun (Ultimele zile din viaţa Elenei şi a lui Nicolae Ceauşescu), docu-drama lui Radu Gabrea despre sfârşitul Ceauşeştilor, în care rolurile dictatorilor sunt jucate de Victoria Cociaş şi Constantin Cojocaru.

Juriul care va decide câştigătorii Premiilor Zilele Filmului Românesc pentru Cel mai bun film, respectiv Cel mai bun Debut, este format din Michel Ciment, celebrul critic de film al revistei Positif, autor a peste 15 cărţi de cinema, Guilhem Caillard, critic de film pentru publicaţia canadiană Panorama-cinéma şi selecţioner pentru Cinemania Film Festival din Montreal, şi Vincenzo Rossini, director artistic al Festivalului Internaţional de Film de la Milano.

În afara competiţiei ZFR vor rula alte câteva filme româneşti. Kiddo, în regia lui Millo Simulov (Hello Kitty), primul film interactiv din România, este unul dintre titlurile care vor avea parte de o proiecţie specială la TIFF. În momente-cheie ale acţiunii, publicul va putea alege din variantele oferite de realizatori ce pas va face Kiddo (Anamaria Maier), o tânără cu o viaţă dificilă, care-şi revarsă furia pe ringul de box şi care se află într-o situaţie-limită.

O proiecţie specială va avea şi filmul care documentează povestea răvăşitoare a cailor din zona Letea, Gone Wild, realizat pentru canalul franco-german Arte de regizorul Dan Curean de la TVR Cluj. Şi, direct de la Cannes, unde figurează în selecţia Semaine de la Critique, din partea Suediei, va veni la Cluj şi scurtmetrajul regizorului Ştefan Constantinescu – Family Dinner.

În secţiunea Ziua HBO la TIFF vor rula documentarele Vorbitor, de Radu Muntean şi Alex Baciu, şi Doina Groparilor, în regia lui Pavel Cuzuioc.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania va avea loc între 1 – 10 iunie, la Cluj-Napoca.

Zilele Filmului Românesc la TIFF 2012

Lungmetraj

1. Killing Time, r. Florin Piersic Jr.
2. Despre oameni şi melci, r. Tudor Giurgiu
3. Şi caii sunt verzi pe pereţi, r. Dan Chişu
4. Turn Off the Lights, r. Ivana Mladenovic
5. Undeva la Palilula, r. Silviu Purcărete
6. Crulic – drumul spre dincolo, r. Anca Damian
7. Din dragoste cu cele mai bune intenţii, r. Adrian Sitaru
8. Păcătoasa Teodora, r. Anca Hirte
9. Trei zile până la Crăciun (Ultimele zile din viaţa Elenei şi a lui Nicolae Ceauşescu), r. Radu Gabrea
10. Toată lumea din familia noastră, r. Radu Jude
11. Un gând, un vis, Doyle… şi-un pix, r. Bogdan Ilie-Micu

Scurtmetraj

1. Minute infinite, r. Cecilia Felméri
2. Reflex, r. Andra Chiriac
3. Blu, r. Nicolae Constantin Tanase
4. Sink, r. Iulia Rugină
5. Vă e rău?, r. Dan Cimpoeşu
6. Hello Kitty, r. Millo Simulov
7. Donna Must Die!, r. Ismail Jamaludin, Dragoş Dulea
8. De azi înainte, r. Dorian Boguţă
9. 30-40-50, r. Iulia Rugină, Eva Pervolovici, Stanca Radu
10. Un alt Crăciun, r. Tudor Giurgiu
11. Chefu’, r. Adrian Sitaru
12. Breath, r. Bán Attila
13. Scream/ Ţipătul, r. Sebastian Cosor
14. Grand Hotel Italia, r. Rodi Cotenescu
15. Tata este cel mai tare, r. Radu Potcoavă
16. În film la Naşu’, r. Cristina Jacob

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here