Claude Lelouch, premiul pentru întreaga carieră la TIFF

0
462

Regizorul francez Claude Lelouch (74 de ani) și actrița maghiară Mari Törőcsik vor primi Premiul pentru întreaga carieră/ Lifetime Achievement Award, la Festivalul Internațional de Film Transilvania (1 – 10 iunie, Cluj).

Lelouch, care a filmat în România în 2009, pentru Ces-amours la, va primi trofeul la proiecția specială a filmului său, Un bărbat și o femeie, pe 6 iunie, în timp ce Törőcsik va fi premiată la gala de închidere de pe 9 iunie, anunță organizatorii.

Trei dintre filmele sale vor fi proiectate în secțiunea 3X3: celebrul Un bărbat și o femeie/ Un homme et un femme, premiat cu Palme d’Or şi cu două Oscaruri, în 1966, hitul internațional care l-a propulsat printre cele mai influente nume ale cinematografiei europene, musicalul epic Unii și alții/ Les uns et les autres, premiat la Cannes în 1981 și documentarul De la un film la altul/ D’un film a l’autre, lansat anul trecut. Pelicula trece prin toate cele 43 de filme ale sale și prin cei 51 de ani de când Lelouch a înființat casa de producție Les Films 13.

Lelouch a colaborat de-a lungul timpului cu nume ca Yves Montand, Lino Ventura, regretata Annie Girardot (omagiată la TIFF 2005), Jean-Paul Belmondo, Fanny Ardant, Jeremy Irons, Claudia Cardinale, Anne Parillaud.

Mari Törőcsik (76 de ani) este una dintre cele mai iubite actrițe din Ungaria. În onoarea ei, la TIFF va fi proiectat Szerelem/ Love (r. Károly Makk), filmul care i-a adus o mențiune specială pentru interpretare la Cannes, în 1971.

Este povestea emoționantă a unei mame bătrâne care își așteaptă fiul acasă, din America, neștiind că a fost închis de autoritățile staliniste. În fiecare seară, nora ei (Törőcsik) îi citește scrisori imaginare de la el.

A jucat în peste 120 de filme, debutând încă din facultate cu un rol care a plasat-o rapid printre cele mai interesante figuri noi din cinematografia maghiară: Körhinta/ Merry-Go-Round (r. Zoltán Fábri, 1955). În paralel, Mari Törőcsik a jucat pe scena Teatrului Național Maghiar, devenind în scurt timp una dintre cele mai populare actrițe din Ungaria.

Marii regizori maghiari i-au rezervat roluri pe care Mari Törőcsik le-a transformat în performanțe remarcabile în: Holdudvar/ Binding Ties (r. Márta Mészáros, 1968), Elektra/ Elektreia (r. Miklós Jancsó, 1974), Macskajáték/ Cat’s Play (r. Károly Makk, 1972), Szamárköhögés/ Whooping Cough (r. Péter Gárdos, 1986) sau Szerencsés Dániel/ Daniel Takes a Train (r. Pál Sándor, 1983). În 1990, Costa-Gavras a distribuit-o în Music Box.

Memorabile sunt și personajele întruchipate în filmele partenerului ei de viață, regizorul Gyula Maár – pentru unul dintre ele, Déryné hol van?/ Mrs. Déry, Where Are You? a fost recompensată cu Premiul pentru interpretare feminină la Cannes 1976. Experiențele ei canneze au fost detaliate în documentarul Töröcsik Mari Cannes-ban (1997), semnat de Gyula Maár.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here