Filmele TIFF-ului vin la Bucureşti. 20 de titluri în retrospectivă

1
413
Grand Cinema Digiplex
Grand Cinema Digiplex

O bucăţică din uriaşul program al TIFF-ului le va fi accesibilă şi celor care nu au ajuns la Cluj în perioada festivalului. 20 de filme din selecţia TIFF vor rula între 15 şi 21 iunie la Grand Cinema Digiplex din Băneasa Shopping City (Sala 5). Retrospectiva TIFF include titluri din secţiuni precum Competiţie, Umbre, Fără limită, Oameni şi zei, Focus Danemarca, Focus China sau Ce se întâmplă, Documentarule?.

End of the Night/ Sfârşitul nopţii, al regizorului Daisuke Miyazaki este un film noir despre o Japonie care iese din tiparul clişeului european: civilizaţie, supratehnologizare, eficienţă. Akira a crescut într-o familie de asasini plătiţi. Într-o zi, intră din greşeală într-un bordel dărăpănat. Iar prostituata pe care o întâlneşte arată exact ca fata frumoasă pe care nu a putut-o ucide cu un deceniu în urmă. De atunci, viaţa lui este dată peste cap.

Thursday Till Sunday/ De joi până duminică, regizat de Dominga Sotomayor şi premiat pentru imagine la Gala TIFF 2012, spune povestea unui cuplu care, deşi aflat la sfârşitul relaţiei, decide să plece de dragul copiilor într-o vacanţă. Călătoria se transformă treptat într-un ultim rămas-bun, iar peisajul solitar şi spaţiul închis al maşinii fac problemele cuplului să iasă la suprafaţă.

Prezentat în premieră internaţională la Cluj, Zero Killed/ Nicio victimă, de Michal Kosakowski, este un hibrid de documentar şi ficţiune, rezultatul unui experiment început în 1996, când cineastul a provocat mai multe persoane să-şi pună în scenă fanteziile despre ucidere – a lor sau a altcuiva – în scurtmetraje în care să joace ei înşişi. Zece ani mai târziu, aceiaşi oameni sunt chestionaţi despre senzaţiile trăite atunci şi despre subiecte ca războiul, tortura, terorismul, suicidul, violenţa domestică.

În lista de filme prezentate la Bucureşti se mai regăsesc Aftershock/ După cutremur (r. Feng Xiaogang), cel mai mare succes de box office în China, în 2010, şi propunerea Chinei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin, Cealaltă Chelsea: o poveste din Donetsk (r. Jakob Preuss), despre jocurile de putere din spatele afacerilor din fotbal (cu Mircea Lucescu), sau 900 Days/ 900 de zile (r. Jessica Gorter) cutremurătoarea reconstituire a asaltului Leningradului.

Merită văzute şi documentarele The Invention of Dr. Nakamats (r. Kaspar Astrup Schröder), istoria uluitoare a excentricului inventator japonez în vârstă de 80 de ani, responsabil pentru 3.357 de invenţii, printre care şi discheta, şi Ballroom Dancer (r. Andreas Koefoed, Christian Bonke), portretul unui fost campion ucrainean la dans, care revine în competiţie după 10 ani de pauză.

Preţul unui bilet este de 15 lei. Pentru studenţi şi elevi, un bilet costă 10 lei.

Programul complet al restrospectivei TIFF de la Bucureşti va fi disponibil pe www.tiff.ro şi www.grandcinemadigiplex.ro.

Lista filmelor din Retrospectiva TIFF

Italia: îţi place ori pleci/ Italy: Love It or Leave It (Italia)

Regia: Luca Ragazzi, Gustav Hofer

Pianul din fabrică/ The Piano in the Factory (China)

Regia: Zhang Meng

Sfârşitul nopţii/ End of the Night (Japonia)

Regia: Daisuke Miyazaki

Bestiar/Bestiaire (Canada)

Regia: Denis Cote

Sacrificiul/ Sacrifice (China)

Regia: Chen Kaige

Măştile/ Masks (Germania)

Regia: Andreas Marschal

Cealaltă Chelsea: O poveste din Donetsk/ The Other Chelsea: A story from Donetsk (Germania, Ucraina)

Regia: Jakob Preuss

Shaolin (China)

Regia: Benny Chan

Reacţii adverse/ Reacctiones Adversas (Mexic)

Regia: David Michan

Ambasadorul/ The Ambassador (Danemarca)

Regia: Mads Bruger

După cutremur/Aftershock (China)

Regia: Xiaogang Feng

Pântece/Gut (SUA)

Regia: Elias

Cerro rico, terra rica (Columbia, Bolivia, SUA)

Regia: Juan Vallejo

Dansatorul/ Ballroom Dancer (Danemarca)

Regia: Christian Bonke, Andreas Koefoed

De joi până duminică/ Thursday till Sunday (Chile, Olanda)

Regia: Dominga Sotomayor

La umbra măceşului/ Under the Hawthorne Tree (China)

Regia: Zhang Yimou

Nicio victimă/ Zero Killed (Germania)

Regia: Michal Kosakowski

900 de zile /900 days (Olanda)

Regia: Jessica Gorter

David (SUA)

Regia: Joel Fendelman

Invenţia doctorului Nakamats/ The Invention of Dr. Nakamats (Danemarca)

Regia: Kaspar Schroder

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here