Machete Kills. Machete nu moare

0
1531

Machete-Kills-2013

Într-un film de Robert Rodriguez, ai impresia că şi orbul (Johnny Depp în Once Upon A Time in Mexico, Michelle Rodriguez în Machete Kills) îţi face cu ochiul. Poate că nu e cel mai sclipitor scenarist-editor-muzician-regizor-cameraman-tehnician de efecte speciale, dar e singurul care e toate acestea. Altfel spus, un entuziast.

Aşa că nu-l poate opri nimeni să facă o continuare a unui film ce a pornit de la un fals trailer inclus în proiectul Grindhouse (realizat împreună cu prietenul Tarantino), cu cel mai muncitor actor de 70 de ani în activitate – Danny Trejo – care are în orice moment vreo nouă filme în post-producţie, de nici IMDB-ul nu-i poate face faţă.

Asupra subiectului e inutil să ne oprim, dincolo de menţiunea că filmul începe cu un promo pentru partea a treia, intitulată Machete Kills Again… In Space şi o secvenţă pre-generic ce-l pune la colţ pe James Bond. Ce urmează nu e anticlimax, ci o escaladare progresivă a nebuniei promise.

La fel de devotat ca şi predecesorul său tradiţiei filmelor de „exploatare” făcute aproape pe gratis în anii ’50 -’70, Machete Kills îşi permite să sfideze orice concesii făcute bunului gust, logicii şi pudorii, în general, aruncând pe ecran femei cu sutiene-mitralieră, gadgeturi absurde (numai dacă ne gândim la toate variaţiile de macetă), asasini care îşi schimbă sexul şi culoarea pielii cât ai spune „Lady Gaga”, clone, maţe şi destule referinţe la Star Wars, pentru care personajul negativ are o afinitate.

E aglomerat şi multe dintre gaguri amintesc prea tare de acele momente care „au ţinut” în prima parte (da, face parte dintre acele continuări care nu sunt la fel de fresh ca „originalul”), dar n-ai dreptul să strâmbi din nas dacă ai rezistat în sală până la sfârşit.

Deasupra tuturor actorilor din distribuţia eclectică (un amestec de has-beens – Cuba Gooding Jr., Mel Gibson, Charlie Sheen, actori de compoziţie care se distrează de minune – Walton Goggins, Demian Bichir, şi prieteni – Antonio Banderas), Trejo, care arată la fel de bătrân ca în 1995, îşi mormăie replicile cu aceeaşi plictiseală cool pe care o arborează de obicei.

Odată ce s-a stabilit că protagonistul e invincibil la curent electric, ştreang, gloanţe (de care se lecuieşte în apă tămăduitoare!) şi sărituri din elicopter, tensiunea dramatică dispare cu totul, singura necunoscută rămânând cât de inventiv vor zbura membrele următorului adversar. Deloc inexplicabil, femeile (aici interpretate de Amber Heard şi Michelle Rodriguez) îi cad la picioare.

Chiar dacă are mai puţini timpi morţi decât prima secundă de după Big Bang şi un entuziasm molipsitor, Machete Kills a făcut înduioşător de puţini bani la box-office-ul american aşa că e, cel mai probabil, ultima voastră şansă la o felie de guilty pleasure fără consecinţe. Lăsaţi orgoliul la o parte.

Filmul rulează din 11 octombrie în cinematografele din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here