Trei lungmetraje româneşti concurează anul acesta pentru trofeul Heart of Sarajevo, al Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo (16 – 24 august), unul dintre cele mai importante evenimente din regiune: Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism, noul film al lui Corneliu Porumboiu, care va intra şi în competiţia de la Locarno, anunţată ieri, Lupu, de Bogdan Mustaţă, şi Carmen, în regia lui Doru Niţescu. Acestea două din urmă vor fi proiectate în premieră mondială, într-o competiţie care include nouă titluri şi în care Noul Cinema Românesc domină.
Lăsat în stand by mai bine de un an, debutul în lungmetraj al lui Bogdan Mustaţă – un coming of age cu accente de horror – spune povestea primei întâlniri cu dragostea şi cu moartea a unui adolescent de 16 ani din Bucureşti. În rolul principal debutează Mihai Vasilescu, care avea 16 ani la momentul filmărilor. Este, totodată, ultimul film în care a jucat Sergiu Nicolaesc. În distribuţie figurează şi Ada Condeescu – desemnată Cea mai bună actriţă la Sarajevo în 2011 şi prezentă în juriul aceluiaşi festival în 2012 -, Costel Caşcaval şi Carmen Ungureanu.
Bogdan Mustaţă a câştigat Ursul de Aur la Berlin pentru scurtmetrajul O zi bună de plajă, în 2008. Director de imagine este Barbu Bălăşoiu, care semnează şi imaginea filmului mexican Aquí y Allá, premiat în 2012 la Cannes, în cadrul Semaine de la Critique. Lupu este o co-producţie româno-germană, realizată de Strada Film împreună cu Neue Road Movies, colaboratorii regizorului german Wim Wenders.
Producătorii anunţă că vor lansa Lupu pe o platformă neconvenţională, în toamnă, inspirată de „stilul atipic pentru cinemaul românesc contemporan al lui Bogdan Mustaţă”.
Realizat după un scenariu de Tudor Voican şi Doru Niţescu, Carmen urmăreşte drama unei mame dintr-un sat de munte şi a fiicei ei de zece ani, care suferă o operaţie riscantă, cu şanse mici de reuşită. La scurt timp după intervenţie, mama descoperă că este însărcinată şi îşi ia fiica grav bolnavă acasă. În timp ce o viaţă se stinge, o alta prinde puteri. În rolurile principale apar Rodica Lazăr, Adrian Titieni, Maia Morgenstern, Iulia Lupaşcu.
În filmul lui Corneliu Porumboiu, Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism, între o actriţă (Diana Avrămuţ) şi regizorul (Bogdan Dumitrache) filmului în care joacă se dezvoltă o relaţie complexă. În ultima zi de filmare, când actriţa ar fi trebuit să filmeze o scenă nud, regizorul ezită. Este prima peliculă a lui Porumboiu filmată în Bucureşti.
Alţi doi cineaşti români figurează în competiţia de scurtmetraje: Radu Jude, cu O umbră de nor, selecţionat şi la Cannes anul acesta, şi Andrei Cohn, cu Fotografii de familie. La premiul pentru documentare va concura Laura Căpăţână Juller, cu Aici… adică acolo, film distins cu Premiul Zilelor Filmului Românesc la TIFF.
În cele trei secţiuni competiţionale – lungmetraj, documentar, scurtmetraj – ale Festivalului de la Sarajevo intră 50 de titluri, alese din peste 750 înscrise.
La Sarajevo va fi proiectat şi Holiday at the Seaside/ O vacanţă la mare, un scurtmetraj regizat de Cristina Groşan, după un scenariu co-semnat împreună cu Ştefan Statnic, în cadrul proiectului Sarajevo City of Film 2013. Este unul dintre cele patru proiecte selectate, filmările având loc în Sarajevo. În distribuţie – Andreea Vasile, Ştefan Statnic şi Mara Purza.