Radu Mihăileanu deschide festivalul B-EST cu „La source des femmes”

0
402

Filmul La source des femmes, prezentat în premieră mondială la Cannes 2011, va fi proiectat în deschiderea celei de-a 8-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti (19 – 25 martie). Regizorul francez de origine română Radu Mihăileanu este invitatul special al evenimentului şi va susţine un masterclass.

La source des femmes este povestea unor femei musulmane care hotărăsc să facă o grevă a sexului pentru că soţii lor refuză să le facă viaţa mai uşoară şi să aducă apa în sat. Povestea este inspirată dintr-un fapt real din Turcia, dar filmul a fost realizat în Maroc, deoarece reprezintă, într-o anume măsură, „povestea de iubire” a autorului cu această ţară.

„Când am citit despre această luptă a femeilor, această frumuseţe într-o lume în care tot ce înseamnă arab şi musulman e denigrat, mi-am zis «Ce lumină! »” Şi am decis să fac acest film care să elimine câteva dintre clişeele despre lumea arabă”, spunea Mihăileanu la Cannes, unde pelicula a fost percepută ca una dintre cele mai lejere şi luminoase din întreaga competiţie. Este, de altfel, singura selecţie a cineastului în festivalul de pe Croazetă.

Potrivit publicaţiei americane „The Hollywood Reporter”, filmul lui Radu Mihăileanu este „o nouă mostră de world cinema cu succes la public, o fabulă modernă care arată emanciparea femeilor în lumea arabă”. Mihăileanu reuneşte în film câteva dintre frumuseţile franco-arabe ale momentului: Hafsia Herzi, Leila Bekhti şi Sabrina Ouazani.

Citeşte şi: Radu Mihăileanu, despre revoluţia femeilor arabe

Mihăileanu a debutat în lungmetraj cu Trahir, laureat cu Grand Prix des Amériques la Festival des Films du Monde de la Montreal. Recunoaşterea internaţională a venit odată cu cel de-al doilea film, Trenul vieţii (Train de vie), care a primit Premiul FIPRESCI la Veneţia şi Premiul publicului la Sundance. Radu Mihăileanu şi-a reconfirmat talentul şi dragostea pentru temele sale favorite – exilul şi identitatea naţională – cu Trăieşte! (Va, vis et deviens), recompensat cu Label Europa Cinemas şi Premiul publicului secţiunii Panorama în cadrul Festivalului de la Berlin şi cu premiul pentru Cel mai bun scenariu original în cadrul Galei César 2005.

În 2009, Mihăileanu a scris şi a regizat Concertul, nominalizat la Globul de Aur pentru Cel mai bun film străin, premiat cu César-ul pentru Cel mai bun sunet şi Cea mai bună coloană sonoră şi laureat al Galei Gopo 2010 la categoriile Montaj, Scenografie, Machiaj/coafură şi Muzică originală. Cel mai recent film semnat Radu Mihăileanu, La source des femmes, este distribuit în România de Independenţa Film şi va rula începând din luna martie în cinematografe.

Festivalul Internaţional de Film Bucureşti este organizat de Fundaţia Culturala CHARTA în parteneriat cu “NOI” Media – Print, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, al Primăriei Municipiului Bucureşti şi al Uniunii Cineaştilor din România.


LA SOURCE DES FEMMES : BANDE-ANNONCE VOST Full HD de baryla

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here