„Balada de la Narayama” şi Takeshi Kitano, la Festivalul Filmului Japonez

0
891

Un Palme d’Or din 1983 – celebra Balada de la Narayama a lui Shohei Imamura – şi trei filme de Takeshi Kitano vor fi proiectate, începând de vineri, la Cinemateca Eforie din Bucureşti. Festivalul filmului japonez cuprinde şapte pelicule nipone care vor putea fi văzute în fiecare seară, până pe 30 iunie. Toate, cu excepţia filmului de deschidere – care va fi subtitrat în română – vor avea subtitluri în engleză.

Balada de la Narayama/ Narayama-Bushiko
Vineri, 24 iunie, 18:30
Japonia, 1983 / dramă, după un roman de Shichiro Fukazawa
Regia: Shohei Imamura
Cu: Ken Ogata, Sumiko Sakamoto, Takejo Aki

Într-un cătun japonez, pe la 1860, tânărul Sakohei trebuie să-şi poarte în cârcă bătrâna mamă pe vârful Narayama, pentru că tradiţia îi impune să moară acolo.→ Eroii lui Imamura vin de la sursele omenirii, confruntaţi cu nevoi fundamentale: frigul, hrana, perpetuarea speciei, la fel ca bestiarul cu care cineastul îşi invadează filmul. Capabili de tandreţe şi de râs, ei se dedau şi la acte de sălbăticie, îngropând de vii hoţii de zarzavat. „Am făcut acest film ca să-mi clarific mie însumi sensul veritabil al condiţiei umane” -(Imamura), Palme d’Or. Sursa: „Dicţionar universal de filme”, de Tudor Caranfil

Punctul de fierbere / 3 Tai 4 Ekkusu Jugatsu
Sâmbătă, 25 iunie, 19:00
Japonia, 1990 / acţiune, comedie
Regia: Takeshi Kitano
Cu: Ono Masahiko, Ishida Yuriko, Iguchi Takahito

Cel de-al doilea film din cariera lui Takeshi Kitano e un yacuza movie violent şi plin de umor negru despre doi puşti care plănuiesc să-şi procure o armă şi să-l răzbune pe antrenorul lor de baseball, ameninţat de yacuza. Pe drum spre Okinawa, se împrietenesc cu un membru yacuza renumit pentru cruzimea sa, Uehara (Kitano), care are propria agendă de răzbunări.

Poliţistul violent/ Sono otoko, kyobo ni tsuki
Duminică, 26 iunie, 19:00
Japonia, 1989 / acţiune
Regia: Takeshi Kitano
Cu: Takeshi Beat, Makoto Ashikawa, Hakuryu

Debutul în regie al celui care avea să devină unul dintre cei mai importanţi regizori niponi e scăldat în sânge şi violenţă. Kitano joacă rolul unui detectiv, Azuma, care trece cu uşurinţă peste etica profesională când cineva este rănit de un răufăcător. Este la fel de violent ca lumea în care trăieşte, iar când sora lui este răpită de yacuza, începe un război crunt. Filmul a fost un succes de critică şi de public în Japonia.

Voi o faceţi?/ Minnā yatteru ka!?
Luni 27 iunie, 19:00
Japonia, 1994 / comedie
Regia: Takeshi Kitano
Cu: Duncan, Shoji Kobayashi, TetsuyaYuki

Unul dintre filmele preferate ale lui Kitano este o comedie despre sex al cărei target erau bărbaţii japonezi care, după cel de-al doilea război mondial, se găseau complet derutaţi în faţa femeii şi a ideii de sex. Asao are 35 de ani, locuieşte cu bunicul său şi e obsedat de sex. Cum nu ştie cum să aducă femeile în patul lui, se uită la seriale erotice până ajunge la concluzia că are nevoie de o maşină tare. Organele bunicului decedat îl ajută să-şi cumpere o decapotabilă la mâna a doua, însă succesul e foarte departe de Asao.

Izvoarele termale Akitsu/Akitsu Onsen
Marţi, 28 iunie, 19:00
Japonia, 1962 / dramă, după un roman de Fujiwara Shinji
Regia: Yoshida Yoshishige
Cu: Okada Mariko, Nagato Hiroyuki, Hidaka Sumiko

Partea de vest a Japoniei, izvoarele termale din Akitsu, ultimele 24 de ore dinaintea sfârşitului celui de-al doilea război mondial. Shusaku, un student bolnav tuberculoză, vine la Akitsu să moară. Încearcă să se sinucidă, dar este salvat de Shinko. Între cei doi se naşte o idilă şi, trei ani mai târziu, când se reîntâlnesc la Akitsu, Shusaku insistă să se sinucidă împreună. Shinko este însă prea plină de viaţă ca să accepte moartea. O melodramă semnată de unul dintre regizorii Noului Val japonez.

Batista roşie/Akai Hankachi
Miercuri, 29 iunie, 19:00
Japonia, 1964 / acţiune
Regia: Toshio Masuda
Cu: Ishihara Yujiro, Nitani Hideaki, Asaoka Ruriko

Doi anchetatori de poliţie în Yokohama, Mikami şi Ishizuka, urmăresc un traficant de droguri, cu o servietă. În timpul fugii, suspectul e ucis de un camion, iar servieta dispare. Adus la audieri, un bătrân care avea un magazin în apropiere refuză să le spună ce a văzut, însă trage cu arma într-unul dintre ei, iar celălalt e forţat să-l omoare. Fiica bătrânului, de care Mikami se îndrăgostise între timp, nu-l poate ierta.

Bărbatul care aduce furtuna/Arashi O Yobu Otoko
Joi, 30 iunie, 19:00
Japonia, 1957 / dramă
Regia: Umetsugu Inoue
Cu: Ishihara Yujiro, Aoyama Kyoji, Sayo Fukuko

Unul dintre cele peste 100 de filme ale unui cineast japonez extrem de prolific, Bărbatul care aduce furtuna e drama unui tânăr care iese din închisoare cu visul de a deveni toboşar. Sprijinit de fratele său, student la muzică, începe să cânte într-un club şi câştigă chiar un concurs. Însă ce visează cu adevărat este aprobarea mamei sale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here