„The Watch” – extratereştri de cartier

1
469

Extratereştrii din suburbie mai primesc un facelift de la Hollywood, în The Watch/Extra’ pază-n cartier, cea mai recentă dintre comediile în care Ben Stiller îşi joacă partitura obişnuită; de această dată în compania lui Vince Vaughn (actor care poate fi OK – Swingers – dar se mulţumeşte, de cele mai multe ori, să fie iritant), Jonah Hill (care se pare că va mai juca adolescenţi întârziaţi mult timp de-acum încolo) şi a lui Richard Ayoade – minunatul actor britanic din IT Crowd, şi regizor al lui Submarine.

Cei patru interpretează un grup de cetăţeni îngrijoraţi de soarta comunităţii, care decid să înfiinţeze un serviciu de pază locală, pentru un cartier mai sigur şi armonios. Nişte extratereştri verzi şi plini de mâzgă, veniţi cu gânduri necurate, nu sunt de acord, aşa că problemele casnice – sterilitate, fiică adolescentă, nevoi primare care trebuie potolite – trebuie lăsate la o parte.

Scris de amicul Seth Rogen şi improvizat copios de întreaga distribuţie, The Watch nu rupe gura târgului în ceea ce priveşte inovaţia: extratereştrii reptilieni care bântuie cinematografele de la Super 8 încoace, lichidele/secreţiile corporale de la care pleacă majoritatea glumelor, şi o fetişizare a violenţei care anulează didacticismul la care filmele de consum nu renunţă şi se încăpăţânează să ni-l livreze sunt atribute care îi garantează lui The Watch locul între comediile de pluton, vorbăreţe, şi pline de obscenităţi, dar fără prea mare consistenţă.

Dar asta nu înseamnă ca nu există şi câteva motive de amuzament – mai multe decât v-ar putea face să credeţi cronicile/criticile la adresa filmului. Câteva apariţii de efect: Billy Crudup în rol de vecin sinistru şi ferchezuit ca-n American Psycho, R Lee Ermey înjurând şi ţipând ca scos din Full Metal Jacket, acorduri din When you’re strange atunci când trebuie, Denise Richards ieşind din piscină în Wild Things, şi bucuria unui fan de a-l vedea pe Ayoade trăgând cu două pistoale simultan (unde-i şi John Woo să îl admire?) îndulcesc impresia generală, şi te ajută să ierţi cea mai agresivă campanie de plasare de produse de la Harley Davidson and the Marlboro Man încoace – şi totuşi nu m-au convins să cumpăr detergentul cu pricina…

Filmului i s-a schimbat titlul iniţial, Neighbourhood Watch, după ce membrul unei patrule de cartier a împuşcat mortal un tânăr. De unde se vede cât de tare scârţăie premiza, odată aplicată în viaţa de zi cu zi, aşadar nu încercaţi aşa ceva în orăşelul vostru de provincie.

A se privi cu indulgenţă, nu neapărat cu mintea limpede, şi s-ar putea să vă placă, în ciuda reputaţiei toxice pe care o are deja peste ocean. Nu vă aşteptaţi însă la un nou Attack the Block. It’s only a stakeout!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here