„Jack Reacher” – Cruise vs. Herzog

1
966

Fost poliţist în armată, Jack Reacher e un dinozaur analog ce se ascunde într-o lume digitală. Nu are locuinţă, maşină sau telefon mobil, nu plăteşte taxe şi nu are bagaje. E un anchetator sclipitor, cu un simţ al dreptăţii care nu ţine cont de lege sau regulamente. S-a născut în octombrie. Iar când ajunge cu numărătoarea la ziua lui de naştere, te va împuşca.

Din 1997, o dată pe an, Lee Child lansează câte o carte avându-l ca protagonist pe Reacher, spre bucuria unui grup atât de fidel de fani, încât îşi spun singuri „Reacher Creatures”. În mod surprinzător, a fost nevoie de 15 ani să ajungă în cinematografe, adaptat de Christopher McQuarrie (The Usual Suspects) şi jucat de omul cu 30 de centimetri mai scund decât personajul său, Tom Cruise.

Ecranizare a romanului One Shot (2005), Jack Reacher/ Un glonţ la ţintă sare peste introduceri ne-necesare şi copilării traumatizante, plonjând direct într-un caz aproape clasat: un soldat lunetist acuzat că a omorât cinci oameni la întâmplare îl cheamă pe Reacher în ajutor. Dovezile împotriva lui sunt zdrobitoare, avocata (Rosamund Pike) nu-şi propune decât să îl scape de injecţia letală, dar lucrurile sunt (evident) mai complicate decât par.

În ton cu protagonistul laconic cu alură de Steve McQueen, Jack Reacher e de modă veche, înţesat de one-liners şi comportament macho debordant. Mişcându-se cu lejeritate de la A la B, pe urma firmiturilor care duc la un antagonist sinistru, acest posibil început al unei noi francize nu trişează cu jucării sofisticate şi nici nu îşi bagă nasul în cascadorii imposibile, preferând încadratura clasică în locul înfloriturilor adesea obositoare ce bântuie filmul de acţiune al ultimilor ani. Fără să-şi fi format neapărat o amprentă personală, stilul lui McQuarrie de a regiza e curat şi eficient.

Celelalte personaje sunt arhetipuri din vremuri în care fata era elegantă şi rafinată (Pike, excelentă în Barney’s Version, ar merita o carieră mult mai consistentă), iar oponentul avea accent german, voce gravă şi trăsături fizice care să îi reflecte personalitatea; rol de factură bondiană încredinţat regizorului Werner Herzog – decizie de casting bulversantă, venită de nicăieri, ce garantează că filmul va avea parte de bunăvoinţa celor care îl consideră unul dintre cele mai interesante personalităţi în viaţă. Apocalipsa nu ar trebui narată de Morgan Freeman, ci de Werner Herzog.

Scuturat de praf şi scos din nou la lumină de succesul lui Ghost Protocol, Cruise nu e omul care să refuze o înfruntare mano a mano, aparent disproporţionată (pun intended), fie că e vorba de cinci bătăuşi, de un asasin agil (Jay Courtney, pre-Die Hard 5) sau de o legiune de fani cu aşteptări greu de împăcat. Cu accentul pe care îl pune, în interpretarea lui, pe acele detalii care îl fac pe Reacher un tip cu lipici la public (amestecul de aroganţă şi mister), îi face dreptate unui personaj care se poate citi cu lejeritate şi în tramvai, dar al cărui loc e în cinematograf.

Filmul rulează în cinematografele din România din 21 decembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here