„Crulic – drumul spre dincolo”, proiectat la MoMA din New York

1
557

Crulic – drumul spre dincolo, unul dintre puţinele lungmetraje româneşti de animaţie din ultimii 20 de ani, a fost inclus în selecţia oficială a festivalului New Directors/New Films de la New York (21 martie-1 aprilie), anunţă Independenţa Film.

Realizat în colaborare cu Film Society of Lincoln Center şi celebrul Museum of Modern Art (MoMA), festivalul promovează, de mai bine de 40 de ani, „cele mai inovatoare voci auctoriale din cinematografie”. Filmul este regizat şi produs de Anca Damian (Întâlniri încrucişate), animaţia fiind realizată la studioul DSG din Bucureşti.

Dedicat descoperirii şi promovării artiştilor tineri, New Directors/New Films şi-a cîştigat o reputaţie internaţională, devenind un festival în cadrul căruia se prezintă în premieră lucrări care redefinesc şabloanele cinematografiei. Pe parcursul celor 40 de ediţii de până acum, festivalul a prezentat şi promovat lucrări ale unor nume precum Pedro Almodovar, Steven Spielberg, Wong Kar Wai, Spike Lee, Atom Egoyan, Richard Linklater sau Wim Wenders.

Despre Crulic – drumul către dincolo, selecţionerii festivalului notează: „Filmul Ancăi Damian este, pe rând, înfricoşător şi înduioşător, dar şi ironic, cu un strop de umor negru care echilibrează tonul. Ceea ce face ca documentarul ei să fie şi mai captivant este stilul vizual puternic: Damian foloseşte tehnici de animaţie mixte – desen, cut-out şi colaj – pentru a crea un film puternic şi memorabil”. Echipa care a conceput şi realizat animaţia este formată din Dan Panaitescu, Raluca Popa, Dragoş Ştefan, Roxana Benţu, Ţuliu Oltean.

Crulic – drumul spre dincolo se află printre primele şapte titluri a căror participare a fost confirmată în cadrul ediţiei de anul acesta al festivalului, alături de Breathing, de Karl Markovic (Austria), Found Memories, de Julia Murat (Brazilia), Las Acacias, de Pablo Giorgelli (Argentina) – câştigătorul premiului Camera d’Or la Cannes 2011, Oslo, August 31st, de Joachim Trier (Norvegia), Porfirio, de Alejandro Landes (Columbia) şi Twilight Portrait, de Angelina Nikonova (Rusia).

„Dovadă a vitalităţii cinema-ului internaţional de autor, această primă selecţie de titluri stabileşte, anul acesta, un standard înalt pentru realizatorii de film în ascensiune. La fel ca în anii precedenţi, selecţia de noi regizori a anului 2012 promite să genereze talente ce vor ocupa un loc esenţial printre cele mai inovatoare şi influente din domeniu”, a declarat Rajendra Roy, curator în cadrul Departamentului de Film al Muzeului de Artă Modernă din New York (MoMA).

Înainte de a ajunge pe ecranele de la MoMA, Crulic – drumul spre dincolo se va opri la Helsinki, unde va participa la Festivalul de Film Documentar Doc Point, între 24 şi 29 ianuarie. Va ajunge apoi în Suedia, unde va participa la a 35-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Göteborg, între 27 ianuarie – 6 februarie 2012. În luna februarie va participa la Dublin International Film Festival, FICUNAM Festival Internacional de Cine din Mexico City, Genève Festival de Films des Autres Mondes şi Vilnius International Film Festival.

Filmul a rulat în toamna lui 2011 în cinematografele din România şi, deşi este considerat de critici una dintre cele mai bune producţii româneşti de anul trecut (are şapte premii importante în palmares), a avut sub 2000 de spectatori.

Crulic – drumul spre dincolo spune povestea reală a lui Claudiu Crulic, un tânăr de 33 de ani din Dorohoi arestat în Polonia pentru un presupus furt. Luat în arest în ciuda declaraţiilor şi a probelor ulterioare, care arătau că la data jafului el nu se mai afla în capitala Poloniei, ci în Italia, Crulic este trimis după gratii. Neavând la dispoziţie nicio altă armă pentru a lupta împotriva nedreptăţii, tânărul se foloseşte de singura pe care o are la îndemână – propriul corp – şi intră în greva foamei încă din prima zi de arest. Surde la apelurile pentru ajutor lansate de Crulic din închisoare, autorităţile române şi poloneze îl lasă să îşi vadă liniştit de grevă şi încep să se sesizeze numai după patru luni de la punerea sa sub arest, când, luând notă de starea gravă în care se află, dispun medicilor să îl hrănească cu forţa. Starea lui Crulic se complică şi, deşi este eliberat pentru a putea fi tratat în spital, moare la 16 ore după eliberare.

Filmul este narat de actorul Vlad Ivanov, care interpretează rolul lui Crulic.

Lungmetrajul de animaţie este este o producţie Aparte Film, co-produsă de Fundacja im. Ferdynanda Magellana, Editura Video a Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi Krakow Festival Office. Filmul este co-finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei, Polish Film Institute, Krakow Regional Film Fund şi realizat cu sprijinul HBO România, TVR şi al Fundaţiei Soros România.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here