Hollywood-ul ne umple vara cu roboţi, barbari şi OZN-uri în Vestul Sălbatic


Vara aceasta, cinefilii ar putea face o supradoză de supereroi. Vin din toate părţile şi apără, fiecare în stilul lui, Pământul, „valorile americane” şi propria onoare: roboţi, cowboy, barbari, soldaţi antrenaţi, „căpitani ai Americii”. Transformers: Dark of the Moon deschide şirul de blockbustere vineri, 1 iulie, însă majoritatea vin în august pentru că nimeni nu îndrăzneşte să concureze capitolul final al unei francize-fenomen ca Harry Potter, care apare la mijlocul lui iulie.

Filmreporter.ro face un preview la ce vă aşteaptă vara aceasta în cinematografe: 12 filme care vor domina box office-ul, începând cu Transformers şi terminând cu Ştrumpfii. (trailerele, la finalul articolului).

1 iulie. „Ce atâta coerenţă, hai cu efectele!”, se încuraja un blogger american, trăgând cu urechea la ce spun cei care au văzut deja episodul trei al francizei cu roboţi în proiecţii restrânse. Şi se aude că Transformers 3 ar fi mai bun ca celelalte două războaie robotice precedente puse în scenă de Michael Bay, parţial şi pentru că 3D-ul le dă o altă amploare.

Scenariul face trimitere la un episod din istoria misiunilor în spaţiu: în 1969, când naveta Apollo 11 aterizează pe Lună, nu o face pentru a cerceta satelitul, ci Arca Autoboţilor, lansată după ce aceştia pierduseră lupta cu Decepticonii, pe planeta Cybertron. Toată tehnologia lor se află pe această navă, unde Sam Witwicky (Shia LaBoeuf) este trimis pentru a-i învăţa secretele şi a le folosi împotriva Decepticonilor. N-o mai avem pe Megan Fox, în schimb intră în scenă Rose Huntington-Whiteley, alături de John Turturro, Francis McDormand, Josh Duhamel sau John Malkovich.

Peste 800 de milioane a încasat Transformers 2 în 2009, o sumă pe care 3D-ul se presupune c-ar trebui s-o depăşească.

8 iulie. Bad Teacher / Profă rea, dar buuună are un titlu suficient de „şmecher” încât să aducă spectatorul în mall-uri. În plus, o are pe Cameron Diaz pe afiş iar încasările nesperat de mari din SUA i-au dus buhul de comedie la care e bine să mergi vara, că ieşi revigorat. Asta deşi mare parte din critică a desfiinţat filmul pentru clişee, previzibilitate şi morală ipocrită.

Diaz e o profesoară ieşită din limitele clasice general acceptate: bea, se droghează când şi când, dă note la nimereală şi e ahtiată după bani. Însă cu toţii – elevi, colegi, prieteni – îi vor da o lecţie care o vor transforma peste noapte într-un model de moralitate.

15 iulie. Harry Potter şi Talismanele Morţii: Partea a II-a e cel mai aşteptat film al verii, nu există nici un dubiu în privinţa asta. Deşi toată lumea ştie finalul seriei lui J.K.Rowling, toată această lume vrea să-l vadă transpus la cinema. E the grand finale al unei poveşti de dragoste cu o generaţie de spectatori care are acum în jur de 20 de ani. E foarte posibil ca acesta să fie şi cel mai profitabil film din serie în box office, precedentul ajungând aproape la un miliard de dolari. Toată franciza a strâns până acum 6,36 miliarde de dolari, fiind cea mai profitabilă din istorie. Ne luăm, aşadar, rămas bun de la Harry, Hermione, Ron şi-i lăsăm să-şi vadă de carierele lor.

15 iulie. Winnie the Pooh vine pe ecrane la 85 de la inventarea personajului de către A.A.Milne. De 35 de ani, ursuleţul n-a mai călcat prin cinematografe şi Disney speră să-i aducă la film pe cei care au crescut cu Tigru, Iepure, Purceluş, Kanga, Roo şi Bufniţa, dar şi pe copiii lor. O animaţie clasică non-3D e ca o frumoasă şi tihnită întoarcere în timp.

29 iulie. Super 8 e o călătorie nostalgică a prolificului producător J.J. Abrams (Lost, Alias, Fringe, Alcatraz) în copilăria sa, când tatăl i-a pus în mână o cameră de filmat Super 8. Personajul principal e un puşti (Joel Courtney, descoperit de regizor) care experimentează cu aparatul său, când se produce o catastrofă feroviară. Imaginile demonstrează curând că dezastrul a fost provocat intenţionat, însă ce se ascunde în spatele acestui complot e cu adevărat teribil – promite Abrams, care l-a luat ca partener pe Steven Spielberg în rolul de producător. Raţiunea e simplă: cineastul intenţionează să reproducă în Super 8 câte ceva din spectaculozitatea cinematografică a filmelor lui Spielberg, cu care a crescut. În rolul unei puştoaice – talentata Elle Fanning, despre care Abrams povestea că îi aduna în jurul ei, ca un magnet, pe ceilalţi copii din distribuţie.

29 iulie. Green Lantern 3D: Protectorul Universului a avut un start decent pentru un film cu supereroi, dar a picat brusc în al doilea weekend în SUA. Ar fi logic, la cât de tare l-au tăvălit criticii americani şi spectatorii care s-au grăbit să-l vadă în prima săptămână. Peter Travers de la „Rolling Stone” şi-a ţinut cronica video repetând întruna „Nu mergeţi la filmul ăsta! Lăsaţi-l să moară nevăzut! E un dezastru!”. Adaptarea după benzile desenate DC Comics propune un nou supererou universului încărcat de supereroi: Hal Jordan (Ryan Reynolds), primul pământean recrutat de protectorii galaxiei (reuniţi în armata Green Lantern) să-i ajute în lupta cu Parallax. Marea bătălie se dă în 3D, însă, dacă e să ne luăm după presa americană, filmul e făcut fără cap şi fără măiestrie (măcar în efecte vizuale) de Martin Campbell (curios, căci lui îi aparţine cel mai bun Bond din ultimii ani – Casino Royale).

5 august. Cars 2 al celor de la Pixar a demarat în viteză în box office, chiar în week-end-ul trecut, cu peste 100 de milioane de dolari. Lightning McQueen (voce – Owen Wilson) face turul planetei la World Grand Prix şi fiecare loc îl duce într-o altă aventură (tot tridimensională). Considerat cea mai slabă franciză Pixar, Cars şi-a câştigat totuşi destui fani şi se pare că episodul doi îi va înmulţi.

5 august. Captain America: The First Avenger înmulţeşte populaţia de supereroi cu unul care vrea să apere „idealurile americane”. Inapt pentru serviciul militar, un timid aspirant la viaţa militară, Steve Rogers (Chris Evans), se oferă voluntar la un proiect ultrasecret care-l va transforma în Captain America, un tip cu superputeri setat să apere orice ameninţă „integritatea” americană. Iar războiul se poartă în Europa, cu o organizaţie numită Hydra, condusă se Red Skull (Hugo Weaving). Eroul nostru îşi uneşte forţele cu alţi doi luptători de partea binelui – Bucky Barnes (românul Sebastian Stan) şi Peggy Carter (Hayley Atwell).

12 august. Rise of the Planet of Apes e un reboot al Planetei Maimuţelor din 1968, însă, potrivit regizorului Ruppert Wyatt, are un plot original care se serveşte doar de câteva elemente din seria originală. James Franco e un cercetător care experimentează pe maimuţe un nou medicament pentru Alzheimer. Caesar, cobaiul său, devine însă mult mai inteligent decât celelalte exemplare din specia lui şi scapă din laborator, împrăştiind substanţa. Maimuţele se ridică împotriva oamenilor şi începe – aţi ghicit – un nou război. Andy Serkis, Tom Felton, Brian Cox şi Freida Pinto apar în film. Maimuţele sunt create în CGI.

19 august. Conan Barbarul 3D e o rămăşiţă a carierei întrerupte de politică a lui Arnold Schwarzenegger. La sfârşitul anilor 90, Conan the Destroyer urma să aibă un sequel numit King Conan: Crown of Iron, însă protagonistul a devenit guvernator şi proiectul a fost uitat într-un colţ. A stat şapte ani în dezvoltare la Warner Bros. şi i-a tentat, printre alţii, pe fraţii Wachowski şi pe Robert Rodriguez, însă a fost preluat în cele din urmă de Nu Image şi Millenium.

Filmul reia mitologia personajului creat de Robert E. Howard într-o manieră diferită de seria cu Schwarzenegger, promite regizorul Marcus Nispel (The Texas Chainsaw Massacre, Frankenstein, Pathfinder), deşi în Conan Barbarul din 1982 tot despre o răzbunare era vorba. Conan Barbarul (Jason Momoa) îşi părăseşte tribul ars din temelii şi intră într-o lume a nelegiuiţilor înainte de a încerca să se răzbune pe cel care i-a omorât tatăl şi i-a distrus satul, Khalar Zym (Stephen Lang). Îi aveţi printre barbari şi pe Rose McGowan şi Ron Perlman.

26 august. Cowboys & Aliens combină două lumi cinematografice care stau de obicei departe una de cealaltă: Vestul sălbatic şi galaxiile. Jon Favreau (Iron Man 1 şi 2) anunţase încă de la filmări că vrea să ţină filmul cât mai departe de CGI şi cât mai aproape de western-ul clasic, în linia lui John Ford. Partea de SF va veni dinspre Close Encounters of the Third Kind, Alien şi Predator.

Cowboys & Aliens este la origine o bandă desenată transformată în roman grafic, autorul fiind Scott Mitchell Rosenberg, el însuşi implicat în producţie, alături de Steven Spielberg, Brian Grazer, Ron Howard sau Alex Kurtzman (de-a dreptul impresionantă reuniunea de producători).

Daniel Craig e Jake Lonergan, un cowboy singuratic care se trezeşte la marginea unui orăşel fără memorie, dar cu o brăţară ciudată la încheietură. Când intră în târg, se pare că toată lumea îi vrea capul, în frunte cu un colonel, Woodrow Dolarhyde (Harrison Ford). Cât se războiesc ei pe mica lor bucată de pământ arid, deasupra lor se pogoară necunoscutul – o navă spaţială extraterestră. Cast-ul îi include pe Olivia Wilde (probabil love interest-ul lui Craig), Sam Rockwell, Keith Carradine sau Abigail Spencer.

26 august. The Smurfs/ Ştrumpfii încheie vara simpatic, amintindu-ne de copilărie. E primul film din seria dedicată personajelor lui Peyo – creator de benzi desenate belgian – care combină animaţia (3D) cu live-action. Piticii albaştrii pe care i-am cunoscut din seria TV apărută în anii 80 au de-a face din nou cu veşnicul lor duşman, Gargamel (Hank Azaria) şi motanul său, Azrael. Fugind de Gargamel, ştrumfii nimeresc într-o grotă care se dovedeşte a fi un soi de portal ce-i transportă direct în New York-ul zilelor noastre. Ajutaţi de un cuplu (Neil Patrick Harris şi Jayma Mays), încearcă să se întoarcă înapoi în satul lor înainte să-i descopere vrăjitorul.