Producătorul lui Stanley Kubrick ţine un masterclass la TIFF

0
377
Jan Harlan
Jan Harlan

TIFF (1 – 10 iunie) are în plan câteva masterclass-uri şi dezbateri interesante anul acesta. Producătorul câtorva dintre filmele lui Stanley Kubrick – Jan Harlan, celebrul critic de film Michel Ciment, cineastul thailandez Pen-Ek Ratanaruang, producătoarea de succes Christine Vachon şi regizorul finlandez Timo Vuorensola vor susţine masterclass-uri la TIFF pentru cei 18 participanţi la Transilvania Talent Lab, dar şi pentru toţi ceilalţi interesaţi. Intrarea va fi liberă, iar masterclass-urile vor avea loc la Napoca 15.

MASTERCLASS-URI LA TIFF 2012

Masterclass Jan Harlan – „Why Napoleon?”

  • Joi, 7 iunie, 10.30, Napoca 15

Producător executiv al câtorva dintre filmele regizate de Stanley Kubrick (Barry Lyndon, The Shining, Full Metal Jacket şi Eyes Wide Shut), Jan Harlan va prezenta la TIFF proiectul marelui cineast care nu a devenit niciodată film, Napoleon, lungmetrajul epopeic imaginat de acesta la finalul anilor 1960, ale cărui filmări urmau să aibă loc şi în România. Spectatorii vor putea afla mai multe despre proiectul monumental al lui Kubrick în cadrul unei întâlniri cu Jan Harlan, dar şi al prezentării dedicate volumului enciclopedic Kubrick’s Napoleon: The Greatest Movie Never Made, lansat în ediţie limitată de 1000 de exemplare. (Citeşte mai mult despre subiect: Kubrick plănuia să filmeze în România „cel mai bun film realizat vreodată”)

Masterclass Michel Ciment – „Stanley Kubrick, entre raison et passion”

  • Miercuri, 6 iunie, 12.00, Napoca 15

Critic de film şi preşedinte onorific al FIPRESCI, Michel Ciment va susţine atât un masterclass, Stanley Kubrick, entre raison et passion, despre celebrul regizorul, cât şi o prezentare a prestigioasei publicaţii franceze de film Positif, care aniversează 60 de ani de existenţă.

Michel Ciment este profesor asociat la secţia de Studii Americane a Universităţii din Paris, membru al comisiei editoriale a Positif, jurnalist radio şi producător la France Culture. E autorul a peste 15 cărţi despre cinema. E co-autor al portretelor de film A 65% perfect man, Billy Wilder, cu Annie Tresgot, Elia Kazan, an Outsider, All about Mankiewicz, cu Luc Beraud, Chronicle of a Film Foretold, despre Francesco Rosi, cu Christine Lipinska.

Masterclass Pen-Ek Ratanaruang

  • Miercuri, 6 iunie, ora 15.30, Napoca 15

Pen-Ek Ratanaruang este unul dintre cei mai importanţi regizori din noul val al cinematografiei thailandeze, filmele sale fiind selecţionate şi premiate în festivaluri din lumea întreagă. Thrillerul Ruang talok 69 (1999) a fost câştigător al Menţiunii Speciale Don Quijote la Festivalul de la Berlin şi al premiului pentru Cel mai bun film asiatic la Festivalul de la Singapore, Monrak Transistor (2001) a fost propunerea Thailandei pentru Oscar, iar drama psihologică Ploy i-a adus Premiul FIPRESCI la Festivalul de Film din Asia şi Arabia Cinefan.

Unul dintre cele mai cunoscute titluri ale sale este şi Last Life In the Universe. Filmul a primit nu mai puţin de şapte trofee, inclusiv Premiul FIPRESCI la Bangkok şi Coppa Volpi (acordat actorului Tadanobu Asano) la Festivalul de la Veneţia. Publicul va putea viziona la TIFF cel mai recent film al cineastului, Împuşcat în cap/ Headshot, unul dintre highlight-urile secţiunii tematice Oameni şi zei. Regizorul a fost omagiat la TIFF 2008 în secţiunea 3X3.

Masterclass Christine Vachon

  • Joi, 7 iunie, 12.30, Napoca 15

Christine Vachon, fondatoarea casei de producţie Killer Films, este unul dintre cei mai importanţi producători de film independent din America. Primul lungmetraj produs de aceasta, controversatul Poison al lui Todd Haynes, a câştigat Premiul special al Juriului la Festivalul de la Sundance în 1991. Pe lista titlurilor multi-premiate la care a semnat producţia se regăsesc şi Far From Heaven, care a obţinut patru nominalizări la Oscar, Boys Don’t Cry, care i-a adus lui Hillary Swank un Oscar pentru cea mai bună actriţă într-un rol principal, Velvet Goldmine sau I Shot Andy Warhol.

În 2008, Christine Vachon a primit un premiu Emmy pentru adaptarea TV a filmului This American Life, la care a lucrat în calitate de producător executiv. În 1996, a pus bazele companiei de producţie Killer Films. Printre realizările recente se numără şi miniseria HBO de 5 episoade Mildred Pierce, care va avea parte de o proiecţie-maraton la TIFF, . O secţiune specială cu filmele produse de compania ei şi numită Tribute Killer Films figurează în programul din acest an a TIFF.

Masterclass Timo Vuorensola

  • Marţi, 5 iunie, ora 15.00, Napoca 15

Timo Vuorensola, regizorul peliculei Cerul de fier/ Iron Sky, proiectat anul acesta la TIFF, în Ursus Open Air (Piaţa Unirii) a provocat dezbateri în industria filmului despre noile metode de finanţare şi potenţialul internetului, după ce a reuşit să adune o sumă importantă pentr bugetul producţiei din crowdfunding şi crowd investement, cu ajutorul comunităţii online. Mai precis, 300.000 de euro provin din crowdfunding şi circa 680.000 de euro din crowd investement. Iron Sky a fost vândut în peste 80 de teritorii, mai mult decât oricare alt film finlandez, şi a fost proiectat anul acesta la Festivalul de la Berlin.

***

Filmul şi politica

Anul acesta, TIFF reia şi întâlnirile de la ora 17.00, de la TIFF Lounge (Piaţa Unirii). Jurnalistul Mihnea Măruţă va fi din nou moderatorul discuţiilor, care vor avea loc de pe 2 iunie până pe 9 iunie.

Duminică, 3 iunie, de la 18.10, în avanpremiera alegerilor locale din 10 iunie şi cu prilejul proiecţiei filmului Ministrul/ The Minister, în secţiunea Supernova, Casa TIFF va găzdui dezbaterea „Filmul şi politica”. Distins cu Premiul FIPRESCI la Cannes 2011 (secţiunea Un Certain Regard), filmul lui Pierre Schöller este odiseea unui oficial de stat printr-o lume tot mai complexă şi ostilă.

Pe 5 iunie, de la 20.15, de Ziua Mondială a Mediului, la Cafeneaua Klausenburg/ TIFF Café Point va avea loc o dezbatere pe tema ecologiei, prilejuită de proiecţia filmului GasLand (r. Josh Fox), în secţiunea EcoTIFF. Documentarul lui Josh Fox urmăreşte exodul firmelor pornite să extragă gaze naturale de pe teritoriul a 34 de state americane. Firmele au început extracţii masive pe proprietăţile oamenilor, folosind sute de chimicale care au dus la poluarea apei. La discuţii va lua parte şi producătoarea filmului, Trish Adlesic.

Joi, 7 iunie, de la 15.45, TIFF Lounge va găzdui The Romanian Film Festival in New York: histories to tell – o discuţie despre prezenţa şi promovarea filmului românesc în Statele Unite, cu un focus pe Festivalul Filmului Românesc de la New York, care în decembrie 2012 va ajunge la cea de-a şaptea ediţie. Discuţia, la care vor lua parte invitaţi români şi străini, va fi moderată de Corina Şuteu (Directorul ICR New York şi al Festivalului Filmului Românesc de la New York) şi Mihai Chirilov (Director Artistic al TIFF şi al Festivalului Filmului Românesc de la New York). Dezbaterea va fi precedată, de la 15.15, de lansarea noului număr în limba engleză al ediţiei speciale aperiTIFF, publicat în colaborare cu Institutul Cultural Român.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here