„Dead Man Down”

0
481

dead-man-down08

„Eşti cam morocănos”, îi spune Beatrice (Noomi Rapace) noului ei complice Victor (Colin Farrell). O descriere blândă a privirii impenetrabile pe care Farrell o arborează în Dead Man Down/Gustul răzbunării, debutul în limba engleză al lui Niels Arden Oplev, regizorul Fetei cu dragon tatuat – varianta originală.

Victor, unul dintre brutele gangsterului imobiliar Alphonse (Terrence Howard, over the top), ascunde un secret teribil. Lucrurile se complică atunci când vecina sa, Beatrice, îl vede pe Victor omorând pe cineva în apartamentul lui şi realizează că se poate folosi de această informaţie pentru a-şi regla propriile poliţe de plătit omului care o desfigurase într-un accident de maşină. Trecutul celor doi îi apropie, iar răzbunarea e singurul lucru la care le stă gândul.

Cu personajele sale pulpy, scoase din sertarul cu stereotipuri, şi întorsăturile de situaţie/capcanele (im)previzibile, Dead Man Down e uşor de desfiinţat ca încă un thriller de duzină care îşi stimulează spectatorii pe loc, fără să caute efecte de durată. Pe hârtie, scenariul scris de J.H.Wyman (care a lucrat şi la Fringe) arată a ceva ce a trecut prin mâinile lui Jason Statham la un moment dat şi pe care acesta, inexplicabil, l-a refuzat.

În mâinile lui Oplev însă e un noir cu o distribuţie surprinzătoare (Isabelle Huppert! F. Murray Abraham! Armand Assante!), adesea contemplativ (vezi New York-ul ploios şi deprimant ziua, sumbru şi singuratic noaptea), care arată mai bine atunci când stă pe loc decât în secvenţele de acţiune filmate de prea aproape şi montate confuz. Adică fix pe dos decât ce te-ai aştepta să vezi într-un film în care un irlandez interpretează un ungur, şi o suedeză o franţuzoaică.

Filmul rulează din 19 aprilie în cinematografe. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here