Reacţii la Berlin: filmul lui Radu Jude, între „foarte bine” şi „insuficient”

0
440
Şerban Pavlu şi Sofia Nicolaescu
Şerban Pavlu şi Sofia Nicolaescu

Toată lumea din familia noastră/ Everybody in Our Family, filmul lui Radu Jude proiectat luni seara la Berlinală, în secţiunea Forum, oscilează între A+ şi „strident şi slab”, în cronicile marilor publicaţii de specialitate.  Indiewire.com anunţă încă din titlu că filmul lui Radu Jude – o comedie neagră despre un tată care vine să-şi ia fetiţa în vacanţă de la fosta soţie, dar căruia actualul soţ nu-i dă voie – cumulează tot ce este mai bun în Noul Cinema Românesc.

„Plin de tensiune până în punctul în care te extenuează, excelent filmat pentru a induce senzaţia de timp real şi construit din scene lungi şi captivante şi interpretări naturale, cel de-al treilea film al lui Radu Jude (după Cea mai fericită fată din lume şi Film pentru prieteni) analizează disoluţia legăturilor dintr-o familie cu o neobosită apetenţă pentru inovaţie”, scrie criticul de film american Eric Kohn, declarându-l un „sequel neoficial” al lui Marţi, după Crăciun, pentru că povestea continuă din punctul în care a lăsat-o Radu Muntean (ce se întâmplă după divorţ).

Filmul, co-scris de Corina Sabău, îi are în distribuţie pe Şerban Pavlu, Mihaela Sîrbu, Sofia Nicolaescu şi Gabriel Spahiu. Cronicarul american complimentează filmul cu un A+ (foarte puţine filme îl primesc), convins că va deveni unul dintre favoriţii Berlinalei, şi îi prezice un viitor strălucit nu numai în festivaluri, ci şi în cinematografe.

Micuţa Sofia Nicolaescu, remarcată de critici

La polul opus se află cronica din The Hollywood Reporter. Criticul de film Neil Young este vizibil iritat de film şi de atenţia pe care o stârneşte prin simplul fapt că vine din România şi scrie încă din şapou, cu oarecare maliţie: „dacă este să ne luăm după cel mai recent efort al regizorului/ co-scenaristului Radu Jude, mult lăudatul şi surprinzător de durabilul Nou Val românesc ar putea rămâne, într-un final, fără suflu”.

În opinia lui, subiectul unui tată care nu face faţă propriei familii şi izbucneşte violent la final a mai fost abordat şi în Principii de viaţă (regia Constantin Popescu), „cu mai mult succes”. El reproşează filmului „vorbăria”, „certurile duse până la un punct aproape insuportabil” şi „lipsa de plauzibilitate” a unor scene. „Numai renumele lui Jude e suficient ca filmul să fie luat în destule festivaluri, însă e prea strident şi prea slab ca să aibă vreo şansă la distribuitorii străini”, conchide Young, găsindu-i totuşi o bilă albă filmului – interpretarea micuţei Sofia Nicolaescu, „unul dintre cei mai fermecători copii-actori din cinema-ul european de la o altă româncă încoace, Catinca Untaru în The Fall al lui Tarsem Singh”.

Actorii par „înfricoşătoari de reali”

Mai temperate ca ton (şi în orice caz, mai favorabile) sunt cronicile din Screen Daily şi Variety. „Drama de familie a lui Radu Jude are toate avantajele şi dezavantajele unei fotografii Polaroid de calitate. O perspectivă interesantă, o senzaţie de autentic, portrete atent definite, dar nu şi adâncime, nu început şi final, doar acea fascinantă, unică, imagine. Când rece, când fierbinte, filmul sprintează printre reprize de umor şi explozii de frustrare, însă duce lipsă de o intrigă reală şi de structură; cu siguranţă, însă, conţine multă furie reprimată şi violenţă, folosind tipul acela de limbaj căruia nici o subtitrare de pe lumea asta nu i-ar face dreptate”, este de părere criticul de film Dan Făinaru.

El remarcă abundenţa de filme pe subiectul familie din ultimii ani şi laudă actorii, precum şi abilitatea lui Radu Jude de a scoate ce e mai bun de la ei. La rândul lui, Jay Weissberg, de la Variety, e de-a dreptul impresionat de distribuţie, de faptul că actorii par „înfricoşătoari de reali”, inclusiv micuţa Sofia Nicolaescu, de la care Jude a scos o minunăţie de interpretare. Imaginea claustrofobă, felul în care Jude acumulează tensiunea, dialogul şi „creativitatea uluitoare a limbajului vulgar în română” sunt câteva dintre punctele forte ale peliculei despre care scrie că va fi „filmul românesc al sezonului” pentru festivaluri.

Filmul este produs de Hi Film România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here