„World War Z” – cu ce vii şi cu ce pleci

0
411

World War Z

La World War Z te duci cu trei lucruri în portbagaj:

1. E cel mai scump film cu zombi din istorie. Un dezastru de 190 de milioane de dolari gata să se întâmple, care a trecut prin mâinile multor scenarişti şi a refilmat întreg actul trei ca să repare ce se mai putea.

2. E o adaptare mai mult nominală a romanului scris de Max Brooks. Cei care îl vor fi citit vor şti că volumul e format dintr-o serie de mărturii legate de pandemia care transformă morţii în morţi-vii, înregistrate de un reporter anonim care călătoreşte prin toată lumea. Fără un fir narativ clar conturat şi fără un protagonist propriu-zis, dar plin de inventivitate. Într-un cuvânt, neecranizabil.

3. Nu are cum să fie o capodoperă, dintr-un motiv foarte simplu. Regula spune că un film cu zombi are nevoie de maţe pentru a atinge perfecţiunea, iar World War Z al lui Marc Forster nu are obligatoria eviscerare. E un cuminte PG-13.

De la World War Z ieşi cu următoarele lucruri în minte:

1. E nesperat de reuşit şi de neinsultător cu inteligenţa ta. Toţi banii sunt aruncaţi pe ecran (obligatoriul atac iniţial, invazia Ierusalimului, mai spectaculoasă decât orice cruciadă, prăbuşirea avionului) dar, surpriză!, e şi intim atunci când vrea să fie – cele mai reuşite scene îi au ca singuri protagonişti umani pe Gerry (Pitt) şi pe familia lui.

2. Brad Pitt e un tip ambiţios şi sigur pe el.

3. Ecranizarea pierde, din păcate, mare parte din (sub)/(con)textul geo-politic al cărţii.

4. Zombii, chiar şi aşa rapizi şi cu conştiinţă de turmă (în stil Left 4 Dead), sunt la modă. The Walking Dead e unul dintre cele mai vizionate seriale americane, iar Hollywood-ul încearcă din greu să îi emuleze succesul – vezi şi comedia romantică Warm Bodies.

5. Cu ceva disciplină sănătoasă impusă de regim, ai scăpat de epidemie. E de ajuns să fii cetăţean nord-coreean şi guvernul să îţi ordone să îţi scoţi dinţii.

Filmul rulează din 21 iunie în cinematografele din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here