Lungul drum al „Hobbitului“ de la carte la cinema

3
695

Lungul drum al „Hobbitului“ de la carte la cinemaEste greu de înţeles de ce prequelurile unei trilogii care a încasat, la un loc, 2,9 miliarde de dolari în lumea întreagă, doar din vânzarea de bilete, sunt atât de greu de adus la cinema, acolo unde milioane de fani le aşteaptă.

Frodo şi prietenii lui de drum din Stăpânul inelelor au avut parte de o luptă uşoară în călătoria lor din trilogie, în comparaţie cu strădania producătorului şi regizorului Peter Jackson de a începe filmările la o peliculă în două părţi, bazată pe cartea cu acelaşi nume a lui J.R.R. Tolkien – Hobbitul.

Dacă Frodo, Sam, Aragorn şi ceilalţi au avut de înfruntat armatele lui Saruman, asedii de cetăţi, trădarea prietenilor, un Gollum nebun şi obsedat, dar şi propriii lor demoni, Jackson a trecut parcă prin mai multe, de la procesul moştenitorilor lui Tolkien, la falimentul studiourilor MGM (deţinătorii drepturilor de ecranizare), la schimbări frecvente de regizori şi nesincronizarea programelor unor actori precum Ian McKellen (interpretul lui Gandalf) sau Cate Blanchett (regina elfă Galadriel). Acum, aceşti actori s-ar putea să părăsească distribuţia.

Motivul: un boicot al sindicatelor de actori din SUA, Canada, Australia, Noua Zeelandă şi alte state, pentru că Jackson nu vrea să le ofere actorilor neo-zeelandezi un contract colectiv de muncă care să le garanteze anumite condiţii. Astfel, regizorul (care nu a întâmpinat aceleaşi probleme atunci când a filmat în aceleaşi zone Stăpânul inelelor), a anunţat că s-ar putea să mute producţia (şi bugetul uriaş) în Europa de Est. Australianca Blanchett şi britanicii Ian McKellen şi Andy Serkis (vocea lui Gollum) au primit deja „ordinul“ de a nu juca în film.

O cursă cu obstacole

Acesta este doar cel mai recent hârtop în care cade proiectul cinematografic. Atunci când a fost anunţat iniţial, în 2003, după lansarea părţii a treia din Stăpânul inelelor, Întoarcerea regelui, soldat cu 11 Premii Oscar, filmul părea a fi o sursă uşoară de venituri pentru studiourile MGM, iar anul acesta ar fi fost lansată deja prima parte. În cei şapte ani care au trecut de atunci, proiectul şi-a căpatat reputaţia de „film blestemat“, intrând într-un club select alături de Omul din La Mancha al lui Terry Gilliam (care n-a văzut niciodată întunericul din sala de cinema) sau Rosemary’s Baby al lui Roman Polanski, bântuit de tragedii.

Peter Jackson a decis iniţial să fie doar producător executiv al filmului, pentru că un proiect de asemenea amploare i-ar fi mâncat cu uşurinţă cinci ani în viaţă. Următorul „uns“ în scaunul regizoral, mexicanul Guillermo del Toro, un „protejat“ al lui Jackson, a petrecut mai bine de trei ani în Noua Zeelandă, căutând locaţii de filmare.

Asta până când producţia a fost amânată pe plan nedeterminat din cauza falimentului studiourilor MGM (situaţie care, cel mai probabil, a ucis şi franciza James Bond). În vară, del Toro a aruncat şi el mănuşa, retrăgându-se din proiect, şi a declarat că îi pare extrem de rău, dar că nu mai poate pierde timp din cariera lui pentru un film care nu mai ajunge în stadiul de producţie. El a preferat să se dedice unor alte proiecte, decât să mai aştepte momentul în care să filmeze un lungmetraj cu o durată estimată de producţie de 16 luni.

Jackson a căutat, dar nu a găsit un regizor care să reprezinte echilibrul perfect dintre un creator cu talent şi personalitate, dar care să fie dispus să-i asculte indicaţiile, aşa că a preluat chiar el frâiele.

Momentan, soarta filmelor Hobbitul este nedeterminată. Potrivit zvonurilor din piaţă, rolul eroului principal, Bilbo Baggins (unchiul aventurier al lui Frodo), ar fi trebuit să fie jucat de Martin Freeman, protagonistul din Ghidul autostopstului galactic. În distribuţie ar fi trebuit să revină şi interpretul elfului Elrond, Hugo Weaving.

Din distribuţia Hobbitului, care prezintă tinereţea lui Bilbo Baggins, unchiul personajului interpretat de Elijah Wood, ar fi trebuit să facă parte mai mulţi actori din Stăpânul inelelor. Este vorba de Ian McKellen, interpretul lui Gandalf, Hugo Weaving, care l-a jucat pe elful Elrond, Andy Serkis, interpretul lui Gollum, şi Cate Blanchett, regina elfă Galadriel.

3 COMENTARII

  1. Peter Jackson e nebun, dar un nebun genial. King Kong i-a luat vreo 15 ani, mutat de la un studio la altul. Orice proiect de-al lui dureaza cativa ani buni. Slabeste cate 20 de kile pe platoul de filmare. La LOTR, dupa ce s-a terminat totul si au luat 11 oscaruri, a adus din nou toata echipa in Noua Zeelanda sa mai filmeze niste scene. Asa ca o sa-i iasa pana la urma si Hobbitul. Peste cativa ani. De Andy Serkis ar fi mare pacat (nu e numai vocea lui Gollum ci tot sufletul personajului, animatia in LOTR 2 si 3 s-a facut dupa miscarile si expresiile lui; la fel personajul lui King Kong), de Ian McKellen la fel. Sper sa se impace.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here